Mięciutkie bułeczki z przepisu babci są na medal. Ten sekret sprawia, że zapomnisz o sklepowych

Dodano:
Bułeczki z nadzieniem morelowym
Domowe bułeczki z pysznym nadzieniem to ulubione drożdżówki moich dzieci. Idealne na deser oraz przekąskę, drugie śniadanie i na podwieczorek. Zapraszam po przepis z notatnika babci.

Mega owocowe bułeczki z nadzieniem morelowym zawsze wychodzą idealne. Przepis mojej babci gwarantuje, że będą mięciutkie, lekkie i pięknie wyrosną. Sekretem jest jeden nieoczywisty dodatek do ciasta drożdżowego.

Jakie ciasto drożdżowe na bułeczki z owocami?

Bułeczki z owocami można przygotować z ciasta z dodatkiem świeżych oraz suchych drożdży. Ja dodaję świeże drożdże – poniższy przepis nie wymaga przygotowywania rozczynu – wystarczy utrzeć drożdże z cukrem, dodać mokre składniki i mąkę, a następnie wyrobić ciasto ręcznie lub robotem kuchennym.

Przepis mojej babci uwzględnia dodanie do ciasta jednego sekretnego składnika. A chodzi o śmietanę, która sprawia, że ciasto wychodzi bardzo lekkie i rozpływa się w ustach. Śmietanę możesz zastąpić kremowym jogurtem naturalnym (jogurt powinien mieć konsystencję kwaśnej śmietany).

Do ciasta dodaję również masło, żółtka i skórkę otartą z cytryny, która sprawia, że drożdżówki mają wyjątkowy aromat (możesz pominąć ten składnik lub zastąpić skórką otartą z pomarańczy).

Jak zrobić bułeczki z nadzieniem morelowym?

Po pierwsze i najważniejsze – składniki ciasta oraz nadzienie powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże kruszę, dodaję cukier, ucieram i czekam, aż staną się płynne. Następnie dodaję mokre i suche składniki. Ciasto wyrabiam około 15 minut. Gotowe ciasto nie jest bardzo gęste i lepi się do miski. Ciasto odstawiam do wyrastania na około 60 minut lub do podwojenia objętości, a następnie dzielę na 12 porcji, formuję i nadziewam. Bułeczki przed pieczeniem odstawiam do lekkiego napuszenia, a następnie smaruję roztrzepanym z mlekiem jajkiem i wstawiam do piekarnika.

Przepis: Bułeczki z nadzieniem morelowym

Genialna przekąska na każdą porę dnia i pyszny dodatek do kawy.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz. 45 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
305 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 35 g świeżych drożdży
  • 2 średnie żółtka
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • sól

Do posmarowania bułeczek przed pieczeniem:

  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka mleka

Dodatkowo:

  • 6 łyżek dżemu morelowego
  • 1 łyżka masła do posmarowania formy
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę pszenną przesiej razem ze szczyptą soli. Do dużej miski wkrusz drożdże, dodaj cukier i utrzyj. Poczekaj, aż drożdże staną się płynne, a następnie dodaj żółtka, śmietanę, skórkę otartą z cytryny oraz roztopione masło i wymieszaj łyżką lub rózgą kuchenną. Na koniec dodaj przesianą mąkę, wmieszaj ją w mokre składniki i wyrób jednolite ciasto.
  2. Wyrastanie ciastaMiskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut.
  3. Formowanie bułeczek i nadziewaniePrzełóż wyrośnięte ciasto na posypaną mąką stolnicę, uformuj wałek i podziel go na 12 kawałków. Z każdego kawałka ciasta uformuj kulkę. Gotowe kulki rozpłaszcz na placki, dodaj nadzienie (1/2 łyżki dżemu na bułeczkę), zlep brzegi placków i ponownie uformuj kulki.
  4. Wyrastanie bułeczekUłóż bułeczki w wysmarowanej masłem formie lub na wyłożonej papierem blasze z wyposażenia piekarnika, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
  5. PieczeniePosmaruj napuszone bułeczki roztrzepanym z mlekiem jajkiem i piecz przez 20-25 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Bułeczki w czasie pieczenia powinny podrosnąć i ładnie się przyrumienić.

Gotowe bułeczki wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Przed podaniem, oprósz cukrem pudrem.

Inne wersje nadzienia do domowych drożdżówek

Na nadzienie do domowych drożdżówek nadają się również inne dżemy, a także marmolady i powidła np. dżem truskawkowy, dżem brzoskwiniowy, dżem porzeczkowy, dżem agrestowy, dżem wiśniowy, marmolada wieloowocowa i powidła śliwkowe. Jesienią i zimą nadziewam bułeczki smażonymi jabłkami z cynamonem, mielonymi goździkami oraz odrobiną imbiru, a także domowym kremem czekoladowym lub kremem pistacjowym.

Wyśmienicie smakują też domowe bułeczki drożdżowe nadziewane innymi owocami, np. borówkami, leśnymi jagodami, poziomkami, truskawkami, malinami, rabarbarem.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...